Νομοθεσία και Αιμοδοσία

by

      Η ανάπτυξη στην χώρα μας, της νομοθεσίας «περί αιμοδοσίας» ιστορικά οφείλεται στον Μικέ Παϊδούση, εμπνευστή ιδεολόγο και μαχητή της αιμοδοσίας, στον Ιπποκράτη Τσεβρένη, πανεπιστημιακό επιστήμονα αιματολόγο και στον Ηλία Πολίτη, ενημερωμένο τεχνοκράτη. Η συνεχής αντιπροσώπευση της Ελλάδας στην «επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την Αιμοδοσία» του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1962 (Ηλίας Πολίτης 1962 – 1976, Ιπποκράτης Τσεβρένης 1976 – 1981, Τιτίκα Μανδαλάκη 1982 – 1995) συνέβαλε στην παράλληλη διαμόρφωση και συμφωνία της ελληνικής νομοθεσίας «περί αιμοδοσίας» με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
• Το 1952 αρχίζει ο αγώνας για την επικράτηση του θεσμού της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, θεσμό στον οποίο στηρίζονται με επιτυχία όλα τα Κρατικά Κέντρα Αιμοδοσίας.

• Το 1965 λειτουργούν Κέντρα και Σταθμοί Αιμοδοσίας στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και σε ορισμένα ιδιωτικά νοσοκομεία. Υπάρχει όμως ακόμα η εμπορία αίματος.

• Το 1968 υπό την προεδρία του Καθηγητή Χειρουργικής Κωνσταντίνου Αλεβιζάτου η Επιτροπή Αιμοδοσίας εισηγείται μέτρα που αφορούσαν τη χωρίς εξαίρεση καθιέρωση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και την απαγόρευση κάθε μορφής εμπορίας του αίματος.

• Από το 1974 έως 1975 αποφασίζεται η διακοπή κάλυψης της δαπάνης του αίματος από το Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων και στη συνέχεια από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

• Από το 1975 ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διακόπτει τη χρησιμοποίηση αμειβόμενων αιμοδοτών και την πώληση αίματος.

• Τον Μάρτιο του 1979 κλείνουν οριστικά και οι τελευταίες Ιδιωτικές Τράπεζες Αίματος.

• Από το τέλος του 1990 η εξέλιξη της αιμοδοσίας και η ανάγκη ασφαλούς ελέγχου των νέων ιογενών νοσημάτων που μεταδίδονται με την μετάγγιση, επέβαλαν τον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας και των εργαστηριακών δυνατοτήτων των υπηρεσιών αιμοδοσίας ταυτόχρονα με την ανάγκη εφαρμογής συγκεντρωτισμού στην οργάνωση τους. Ο συγκεντρωτισμός αυτός είχε ήδη προταθεί από το 1992-1993 από την Επιτροπή Αιμοδοσίας καθώς ήταν επιβεβλημένο για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας των μεταγγίσεων, καλύτερης αξιοποίησης του πλάσματος και οικονομικότερης διαχείρισης της αιμοδοσίας της χώρας, δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

• Πρόσφατα το 2003 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την οδηγία 2002/98 για τη θέσπιση προτύπων ποιότητας και ασφάλειας στη συλλογή, τον έλεγχο, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρωπίνου αίματος και συστατικών του αίματος, η οποία ενσωματώθηκε στο Εθνικό μας Δίκαιο με την ψήφιση του Νόμου 3402/2005 «Περί Αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: